Για τη Δημοκρατική Παράταξη

Ο καθένας μας οφείλει κάποια στιγμή στη ζωή του να αποφασίσει πως θα συμβάλλει  στο διαρκές αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή. Για το λόγο αυτό δέχτηκα να συμμετέχω ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, της παράταξης που στόχο έχει να ενώσει τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο στην Ελλάδα. Μια πρόταση τιμητική τόσο για εμένα, όσο και για τον τόπο μας, τον Δήμο Αβδήρων, τη Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι θέσεις μου

Για τη Δημοκρατική Παράταξη

Απέναντι στην τεχνητή πόλωση της ΝΔ και του Σύριζα, τις πολιτικές λιτότητας της δεξιάς και του φτηνού λαϊκισμού της αριστεράς, απέναντι στην ξεπερασμένη αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο, απέναντι στους θιασώτες της απομόνωσης και της δραχμής, απέναντι στους υπονομευτές της δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα απέναντι σε αυτούς που καιροσκοπικά φόρεσαν το μανδύα του σοσιαλισμού, η δημοκρατική παράταξη επιβάλλεται να ανασυγκροτηθεί. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της οικολογίας.

Κάνω κάλεσμα σε όλους εσάς που το Πασόκ δεν είναι βόλεμα, αλλά είναι Ιδέα, σε όλους εσάς που πιστεύετε στις Αξίες της Ελιάς, να αφήσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, τις ατομικές σκοπιμότητες, να παραδεχτούμε τα λάθη μας  και όλοι μαζί, να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα, που θα παράγει, θα καινοτομεί, θα είναι δίκαια. Την Ελλάδα που δε θα είναι ο παρίας της Ευρώπης , αλλά η ατμομηχανή της ενοποιητικής διαδικασίας.

Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η υποψηφιότητά μου αναδεικνύει τη σημασία της περιφέρειας για την Ελιά. Η πολυπολιτισμικότητα, οι διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες, οι αντιθέσεις, η πολιτιστική κληρονομιά, ο τεράστιος φυσικός πλούτος, η αγροτική παραγωγή, οι εμπορικές υποδομές και το γεωστρατηγικό της σημείο είναι η ταυτότητά της περιφέρειάς μας. Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν οι στοχευμένες θεματικές πολιτικές και ο σαφής στρατηγικός σχεδιασμός έχει όλα τα φόντα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της χαρακτηριστικά και να διακριθεί.

Στο σημείο αυτό να τονίσω τη σημασία που έχουν οι περιφέρειες στο πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, να καταπολεμηθούν οι ανισότητες και για να επιτευχθεί σύγκλιση, αειφόρος ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι αναγκαίο οι περιφερειακές αρχές να συμβάλουν ως μόνιμοι και στενοί συνεργάτες στην υλοποίηση και το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η διπλωματία που θα αναπτυχθεί σε περιφερειακό επίπεδο θα φέρει πιο κοντά τους λαούς και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ιδέα.

Για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα έφτασε η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας όλες τις παθογένειες που μας έφτασαν εδώ. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, το πελατειακό σύστημα, η έλλειψη συνεργατικών διαδικασιών και κοινωνικού κράτους, οι κακές σχέσεις κράτους – πολίτη να ξεπεραστούν.

Είναι καιρός να αναλάβουμε κρίσιμες αποφάσεις. Να παραδεχτούμε τα λάθη μας.  Να διδαχτούμε από τα λάθη μας. Τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνία, αλλά και ως κράτος. Τα κράτη που ρίχνουν την ευθύνη της τύχης τους στους άλλους, στους ξένους δεν έχουν καμιά ελπίδα.

Η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση να μη λείψει από το διάλογο που ανοίγεται και  με κάθε κόστος να συμβάλλει στην ενοποιητική διαδικασία. Μόνο έτσι θα μπορεί να επικαλείται την αλληλεγγύη των συνεταίρων της, αλλά και με τη βοήθειά τους να επιχειρήσει τις κρίσιμες εκείνες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα της επιτρέψουν να γίνει επιτέλους μια «κανονική» χώρα.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ωφείλουμε να στηρίξουμε εκείνες τις προσπάθειες που ζητούν περισσότερη Ευρώπη, ομοσπονδιακή Ευρώπη. Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, ανάμεσα σε οικονομικούς γίγαντες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία μικρές χώρες όπως η πατρίδα μας δεν έχουν καμιά προοπτική, αν ακολουθήσουν μοναχικούς δρόμους, χωρίς ισχυρές συμμαχίες.

Για την Ευρώπη

Σήμερα η ευρωπαϊκή ιδέα γίνεται πιο θολή από ποτέ κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ατελή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, στις λαθεμένες πολιτικές λιτότητας χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό που επιβάλουν οι συντηρητικές δυνάμεις, στις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους λαούς, στην έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης, καθώς κάποιες κυβερνήσεις υπερβαίνουν τα θεσμικά όργανα και κυρίως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στα πλαίσια αυτά χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που:

  • Θα έχει ίδια έσοδα, ιδίως μέσω της φορολόγησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες αναδιανεμητικές δυνατότητες
  • Θα ενισχύει την αγροτική παραγωγή και τη διατροφική της αυτάρκεια
  • Μια Ευρώπη οικολογική που θα στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα στοχεύει σε ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες.
  • Θα αποβλέπει σε μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και κυρίως θα ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις για μια κοινή άμυνα, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τεράστια χρηματικά ποσά.
  • Χρειαζόμαστε άμεσα μια κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη, που θα στοχεύει πρωτίστως τον αδύνατο, την ανεργία των νέων, την απασχόληση.
  • Θα συμμετέχει στην αντιμετώπιση του οξύτατου μεταναστευτικού προβλήματος.

Ειμαστε κράτος μέλος της ένωσης, πάνω από τριάντα χρόνια. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιληφτήκαμε τους εαυτούς μας, περά από έλληνες, ως ευρωπαίους.  Το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ένωσης. Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι, όχι μόνο η εμβάθυνση της ενοποίησης, αλλά και η εξέλιξη της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, του ευρωπαϊκού μας πατριωτισμού.

Ας μην βολευτούμε με την ιδέα της συμμετοχής, ας παλέψουμε για τα κοινά μας ιδανικά, την δικαιοσύνη, την διαφάνεια, την ισότητα και την Δημοκρατία.

Κίσσας Άλκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s